''Εργαστήρια Παραδοσιακής Μουσικής'' από το «Νότιο Τόξο» στο ιστορικό χωριό των Αμπελακίων Λάρισας, 23 – 25 Ιουλίου 2020.
 
Ο Ελληνικός Μουσικός Πολιτισμός, αιώνες τώρα ζωντανός, συνεχίζει στη σύγχρονη εποχή να εκφράζει τις ίδιες ανάγκες του ανθρώπου για αγάπη, ασφάλεια, αποδοχή, συνύπαρξη, δημιουργία. Μέσα σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο μεταβάλλεται, ανασυντίθεται, αναδημιουργείται, μένοντας πάντα ζωντανός. Στα εργαστήρια θα εστιάσουμε στη μοναδικότητα του Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού και στην ικανότητά του για ανα-σύνθεση και ανα-δημιουργία, αντλώντας από την αέναη ροή της ενέργειάς του. Θα τονίσουμε την άρρηκτη σχέση τραγουδιού-μουσικής-χορού, μέσω κοινών εργαστηρίων. Θα δουλέψουμε σε μοτίβα ωδικά, μελωδικά και χορευτικά, αποδομώντας τραγούδι, μελωδία και κίνηση, ανασυνθέτοντας έπειτα κατά βούληση και καταλήγοντας σε συμπεράσματα…
 
Θα διαμορφωθούν 5 εργαστήρια:
 
- Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι
- Κυριάκος Ταπάκης: ούτι, συντονισμός ομάδας εγχόρδων
- Γιώργος Κοντογιάννης: λύρα κρητική & πολίτικη, συντονισμός ομάδας τοξωτών
- Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι
- Χαρίτωνας Χαριτωνίδης: χορός
Αναλυτικά:
 
«Εργαστήριο τραγουδιού»
Στο εργαστήριο του τραγουδιού θα δουλέψουμε σε τραγούδια από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, μελετώντας τα κατά τόπους ιδιώματα, μουσικά και γλωσσικά. Θα επιμείνουμε σε στολίδια, γυρίσματα, ποικίλματα που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας του παραδοσιακού μας τραγουδιού. Θα «ιχνηλατήσουμε» το ταξίδι της μελωδίας και του στίχου από τόπο σε τόπο και της ανασύνθεσής τους από τον λαϊκό δημιουργό. Εστιάζουμε στη διαχρονικότητα του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού που μένει πάντα ζωντανό και καινούριο στο πέρασμα του χρόνου.
 
«Εργαστήριο ουτιού και σύνολο νυκτών»
Ο Κυριάκος Ταπάκης, συνθέτης και δεξιοτέχνης στο ούτι με πολυετή εμπειρία στον χώρο της μουσικής, θα διδάξει ούτι. Στο εργαστήριο θα διδαχθούν, ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων, βασικές τεχνικές του οργάνου μέσα από κατάλληλες ασκήσεις, υφολογική προσέγγιση τραγουδιών όπως και συγκεκριμένος ήχος σύμφωνα με τις παραδόσεις των χωρών στο οποίο συναντάται. Ακόμα θα διδαχθεί βασικό ρεπερτόριο του οργάνου αλλά και πιο εναλλακτικό ανάλογα με τις προτιμήσεις και τη δεξιότητα που κατέχουν οι σπουδαστές. Τέλος, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο που διαθέτει το ούτι μέσα σε μεγάλες αλλά και μικρότερες ορχήστρες τόσο ως σολιστικό όργανο όσο και ως όργανο συνοδείας άλλων οργάνων. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, θα υπάρξει και αναλυτική περιγραφή-διδασκαλία ελεύθερου αλλά και ρυθμικού αυτοσχεδιασμού.
 
«Εργαστήριο κρητικής & πολίτικης λύρας και σύνολο τοξωτών»
Στο σεμινάριο θα διδαχθεί, ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων, ρεπερτόριο από τις αντίστοιχες παραδόσεις των οργάνων καθώς και τεχνικές που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην κατανόησή τους. Επίσης ο ρόλος της λύρας σε ένα πιο εναλλακτικό ρεπερτόριο με τον αυτοσχεδιασμό να έχει σημαντική παρουσία.
 
«Εργαστήριο κανονακιού»
Ένα παραδοσιακό όργανο που συναντιέται σε πολλές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των αραβικών χωρών, που ακούει στο όνομα «κανονάκι», θα παρουσιάσει μέσα από τη συστηματική διδασκαλία του ο δάσκαλος και μουσικός, Στέφανος Δορμπαράκης. Ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων, στο σεμινάριο θα διδαχτούν θεμελιώδεις τεχνικές του οργάνου μέσα από κατάλληλες ασκήσεις, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγιση του ύφους διαφόρων σκοπών ανά περιοχή. Τέλος, ανάλογα με τη δεξιότητα των σπουδαστών, θα παρουσιαστεί πολυποίκιλο ρεπερτόριο συνδυαστικά και με τρόπους εναρμόνισης ενός κομματιού.
 
«Εργαστήριο παραδοσιακού χορού»
Ένα πρωτότυπο σεμινάριο που προσεγγίζει τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό ως τέχνη και ξεφεύγει από τη διδασκαλία χορών από μια συγκεκριμένη περιοχή. Αποτελεί μια εν κινήσει μελέτη της δομής και της τεχνοτροπίας του, η οποία εστιάζει στην κίνηση και την άρρηκτη σχέση της με τον λόγο (τραγούδι) και τη μουσική, αλλά και με τον εκάστοτε τόπο όπου διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται. Αποδομώντας και ανασυνθέτοντας παραδείγματα χορών από διαφορετικές περιοχές, θα αναλύσουμε τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τα ποικιλόμορφα τοπικά (χορευτικά) ιδιώματα, ενώ θα εξασκηθούμε σε μοτίβα και ποικίλματα - «στολίσματα» που προκύπτουν από τους ίδιους τους χορούς. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τη δική τους, προσωπική κίνηση μέσα στον κύκλο. Θα μελετήσουμε τον τρόπο που χορεύουμε.
 
*Η συνολική διάρκεια των μαθημάτων θα είναι 18 ώρες, κατανεμημένες σε τρίωρα πρωινά-απογευματινά, για τρεις μέρες.
Στα πρωινά μαθήματα θα γίνεται ειδίκευση στα διαφορετικά αντικείμενα, σε ξεχωριστά σεμινάρια που θα γίνουν σε ανοιχτούς χώρους σε διάφορα σημεία του χωριού. Στα απογευματινά εργαστήρια θα συγκεντρώνονται όλοι, εισηγητές και σπουδαστές σε κοινό εργαστήριο σε μεγάλο ανοιχτό χώρο του χωριού. Στα κοινά μαθήματα θα υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής των ρόλων και των αντικειμένων.
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: Πέμπτη 23, Παρασκευή 24 & Σάββατο 25 Ιουλίου 2020
 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 0661794
 
*Θα τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής γι' αυτό και υπάρχουν περιορισμένες θέσεις συμμετεχόντων.