Πώς ταξιδεύει η μουσική και πώς τα μουσικά όργανα; Ποιο είναι το ταξίδι της ζωής ενός μουσικού οργάνου; Πού «γεννήθηκε» και πόσους τόπους επισκέφθηκε για να ζήσει και να «δημιουργήσει»; Ένα ταξίδι στην ιστορία και στο χαρακτήρα του μουσικού οργάνου «κανονάκι», από τα δεξιοτεχνικά χέρια των «κανονιέρηδων» της μουσικής! Μια ερευνητική διαδρομή σε ένα όργανο της μουσικής παράδοσης που κοσμεί με την παρουσία και τον ρόλο του την τροπική μουσική σε ένα πολύ εκτεταμένο γεωγραφικό χώρο.
 
ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ | "TΟ KANONAKI"
Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 στις 18:00, στην ΕΡΤ3 σε Α' τηλεοπτική μετάδοση
 
Η ιστορία του είναι πολύ μακριά. Συνδέεται ίσως άμεσα με τη Σχολή των Πυθαγορείων από όπου προέρχεται και το όνομά του. «Κανών», «ο Κανόνας του Πυθαγόρα», «το μονόχορδο του Πυθαγόρα»… Εικάζεται ότι κατά την εποχή της ακμής των Πυθαγορείων η μορφή του μονόχορδου οργάνου καθόρισε για πρώτη φορά τις αριθμητικές σχέσεις που προσδιορίζουν τα μουσικά διαστήματα της οκτάβας! Είναι επίσης γνωστό από την αρχαιότητα ως «τρίγωνο» ή «επιγόνειο» και κατά τους βυζαντινούς ως «ψαλτήρι». Στη μακριά πορεία της εξέλιξης του, όργανα παρόμοια με αυτό εντάχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στους κόλπους της Αραβικής και Οθωμανικής μουσικής και μετεξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, παίρνοντας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα τη σημερινή μορφή του. Άνθρωποι και τόποι, χώρες και ήπειροι, αγκαλιάζουν σύμφωνα με τις εκφραστικές ανάγκες τους τη μορφή και τις δυνατότητες αυτού του «εν εξελίξει» οργάνου, επιβεβαιώνοντας την απεραντοσύνη και την οικουμενικότητα της μουσικής τέχνης.
 
Οι κανονιέρηδες δεξιοτέχνες του ξεχωριστού αυτού οργάνου, Απόστολος Τσαρδάκας, Στέφανος Δορμπαράκης, Τάσος Πούλιος, Ιφιγένεια Ιωάννου και Ηλίας Μαντικός, μας αποκαλύπτουν τη σύνθετη υπόστασή του και τις πτυχές της μουσικής έκφρασής του, ταξιδεύοντάς μας από την Αθήνα στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στη Μεσοποταμία, στη Βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη, όπου το κανονάκι με τις κατά τόπους μορφές παρουσίας του, έγραψε τη δική του ξεχωριστή μουσική ιστορία.